Tuesday, October 2, 2018

PESAMAH DAGING

PESAMAH DAGING

1 kg daging - potong 10 ketul

Bahan tumis:-
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
3 cm halia - potong panjang nipis
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 helai daun pandan -simpul
3 tangkai daun kari

Bahan mesin:-
2 labu besar bawang besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
1 sudu teh lada hitam

Bhn lain:
5 sudu besar rempah daging
Segenggam gula merah/ 1 keping gula kabung
1 cawan santan pekat
1 cwn susu cair
2 sudu mkn kerisek
Garam
Air asam jawa secukup rasa

Cara-caranya:-
1. Daging  hendaklah digaulkan dengan bahan mesin, rempah daging, gula merah dan kerisek. Proses ni org panggil 'awas'...
2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis tadi sampai wangi dan garing.
3. Masukkan daging yg digaul tadi. Tambah air untuk empukkan daging. Masaklah sampai daging empuk dan betul2 pecah minyak. Part ini mmg ambil masa yg lama sikit...
4. Bila daging sudah empuk dan pecah minyak, masukkan santan dan susu cair. Masukkan
sekali air asam jawa dan garam secukup rasa.
5. Masak lagi dgn api perlahan sampai pecah minyak dan kuah jadi pekat mcm gambar saya tunjuk tu....Siap.

Sekian. Terima kasih. Selamat mencuba....😍

Kredit: faizah binti abdul hamid

No comments:

Post a Comment

NZ

Assalamualaikum Tulis sini....   Adik Kudin ajak kami join dia travel ke NZ bersama isterinya.  TIdak ikut mana2 pakej  Meloncat happy. Tp n...